Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 13:01 - Телевизията ни като мешана скара
Автор: dnes Категория: Новини   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
0



 Външните продукции ще са минимум 12 на сто от програмата

От: Евстати Генов

Месец след като парламентът прие спорен текст – поне ј от годишното ефирно време на частните телевизии да бъде предоставено на външни продуценти, и предизвика лют отпор от страна на медиите, управляващите от ГЕРБ се самокоригираха. Мнозинството гласува в четвъртък този процент да е най-малко 12. 

Получи се интересна ситуация – опозицията, в лицето на „Коалиция за България”, подкрепи първоначалното предложение на Министерския съвет, а групата на ГЕРБ гласува новото предложение.

Всъщност дебатът за тези проценти се превърна в спор за българското кино, българската кухня и българщината въобще.

От „Коалиция за България” твърдо стоят зад първоначалното предложение на правителството. При това, според социалистите, частните телевизии трябва да са задължени да предоставят 25% от годишното си ефирно време за български произведения, създадени от независими продуценти. 

По този начин според народния представител Петър Курумбашев ще се защити поне малко нашето кино, което и без това било унищожено със закона за държавния бюджет. 

Курумбашев е на мнение, че на независимите продуценти като Нико Тупарев, Магърдич Халваджиан, Иван и Андрей, Слави Трифонов трябва да се даде по-голяма сцена, защото били единственият гарант за свободата на словото в България. 

Депутатът даде и друг пример – той призна, че вече не се правят филми като „Вчера”, „Топло” и т.н., но има „Дзифт” и „Светът е голям и спасение дебне навсякъде”. 

Правени са изчисления, че за да се произвежда кино за вътрешния пазар на дадена държава, населението й трябва да е над 60 милиона души. „Тоест в малки страни като нашата киното и българските продукции въобще трябва да се подпомагат”, твърди Курумбашев.

Искра Фидосова от ГЕРБ обаче призова да не се спекулира и дебатът да не се пренасочва към темата за подкрепата или отхвърлянето на българското. Според нея в закона не може да бъде написано, че се отделя определен процент за българските продукции, защото това би било дискриминация.

„Синята коалиция” е за дефинирането на пазарния принцип в отношенията между независимите продуценти и частните телевизии. Десницата е за въвеждането на 10 процента ефирно време за продуцентите, както изисква Европейският съюз. 

По отношение на предложението за 25 процента български произведения Асен Агов контрира така: „Все едно да задължите италианския ресторант да предлага в менюто си 50% мешана скара тип „Балкантурист”. 

По думите на депутата проблемът с липсата на български продукции е в авторите. Онези, които имат идеи, могат да ги наложат и да ги продадат на частните медии, твърди Агов. Тогава в програмите им и 60% от продукцията може да е българска. 

„Има достатъчно теми в българската действителност, които могат да бъдат превърнати в сценарии и филми. Стига да има талантливи автори, които да не ги мързи”, обобщи синият депутат.

Курумбашев обаче призова да не се сравнява производството на български филми с това на мешана скара. Киното ни произвежда националната идентичност, разпалено обясни депутатът от социалистическата партия.

В крайна сметка парламентът прие компромисния вариант. Минимум 12 на сто от ефирното време на частните телевизии ще бъде за външни продукции.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dnes
Категория: Новини
Прочетен: 331087
Постинги: 354
Коментари: 278
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол