Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 13:53 - Заемът от Русия за АЕЦ "Белене" не бил точно заем
Автор: dnes Категория: Новини   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
0



От: Евстати Генов 
Министър Трайчо Трайков навит да строим, сините – не

Около един час министърът на икономиката Трайчо Трайков отговаря на депутатски въпроси, за да защити строежа на втората атомна електроцентрала в България – АЕЦ „Белене”.

Според него заемът от 2 милиарда евро, който ще получим от Русия, много прилича на заем, но не бил точно това. 

„По форма няма нищо общо”, аргументира се Трайков. Разликата била, че кредиторът ще си получи парите обратно, но не от българския данъкоплатец, а от печалбата на проекта, естествено, ако има такава. 

Тезата на министъра на икономиката е, че риск за българския бюджет няма, той е само за рунаците. 

Такава оферта към тройната коалиция не е имало, похвали се Трайчо Трайков пред репортери в кулоарите на парламента.

Още по темата 50% от АЕЦ Белене може да останат български Русия: Даваме ви €2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене" Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"

Единствените противници на строежа на АЕЦ „Белене” в българския парламент се оказаха депутатите от „Синята коалиция”.

Мартин Димитров изтъкна редица аргументи. Първо, че се започва проект за 20 милиарда лева, без да е ясно финансирането. Второ, че политиката ни трябва да бъде насочена първо към енергийната ефективност, защото загубите на енергия у нас са в пъти по-високи от тези в Германия и Италия. Трето, че проектът стартира, без да е ясно дали това ще се отрази по някакъв начин върху цената на тока. Четвърто, че АЕЦ „Белене” не е необходима за вътрешното потребление, а няма осигурен пазар. Пето, че може да се окаже по-изгодно изграждането на още два реактора в АЕЦ „Козлодуй”. Шесто, че няма къде да се съхранява ядреният отпадък. 

„Проектът за АЕЦ "Белене" може да се окаже най-бързият начин за връщане на БСП и ДПС на власт”, обърна се към Трайков Мартин Димитров. 

Той призова ГЕРБ да не прави тази грешка, да не замазва гафа на тройната коалиция.

„По времето на комунизма имаше практика – първо се строи нещо, след това се гледат проектите и се преценява има ли смисъл от него. АЕЦ "Белене" е в същото положение”, атакува Иван Костов веднага след това. 

Той попита Трайков дали мнението на консултанта ще се вземе предвид. „Вие, като модерен, млад човек, който идва от бизнеса и знае, че нещата трябва да стават смислено – имате ли намерение да подходите по този начин?”, попита Командира.

Иван Иванов, също от „Синята коалиция”, посочи, че няма никакъв интерес от страна на чуждите инвеститори. Според него, ако АЕЦ „Белене” беше икономически изгоден проект – те трябваше да чакат на опашка.

Трайчо Трайков обясни, че решението за започване на работата по АЕЦ „Белене” се взима предвид ситуацията, в която се намираме. Според него, ако има обществен консенсус за това да се каже „край” и да бъдат заробени над 1 милиард и половина евро – то правителството ще го направи. Трайков увери, че ще има стратегически инвеститор, но на по-късен етап. 

„Изключва се възможността в даден етап от проекта руската страна да придобие по-голям дял от нас”, категоричен беше министърът. 

И опозицията подкрепи АЕЦ „Белене”, но с някои забележки. Рамадан Ататалай от ДПС попита колко сме загубили заради забавянето на проекта. Бившият министър Петър Димитров се интересува кога ще се възстанови строителството. 

Той даде пример с Турция, Албания и Хърватска, Гърция, Сърбия и Македония, които строят ядрени мощности. „Ако не побързаме, няма да има пазар”, притесни се Димитров. 

Румен Петков пък допълни, че в условията на криза откриването на 10 000 работни места в Белене не може да се пренебрегне.

Социалистите цитираха проучване, според което над 70% от българите одобряват проекта. В Белене този процент е почти 100.

Възможно е хората в този град да са на това мнение, без да знаят какво ще се случи с ядрения отпадък. По думите на министъра на икономиката съхранението на отработено ядрено гориво е световен проблем. Според Трайчо Трайков радиоактивните отпадъци от АЕЦ „Белене” ще се съхраняват на площадката през следващите 50 години.

От „Синята коалиция” пък представиха своята сметка за проекта. Ако се откажем сега – ще платим солено около 1 милиард евро. Ако го направим след 2 години, което според десницата ще се случи, ще ни струва 2 милиарда и половина евро.

 

На свой ред финансовият министър Симеон Дянков бе обаче категоричен, че нито от бюджета на тази, нито от бюджетите на която и да е следваща година ще отпусне пари за финансиране на АЕЦ „Белене“.





Тагове:   Белене,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dnes
Категория: Новини
Прочетен: 329125
Постинги: 354
Коментари: 278
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол