Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 12:27 - "Октопод" – рубиконът за прокуратурата
Автор: dnes Категория: Новини   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
1



 Н. Кокинов: Алексей Петров знаел повече от прокурорите

“Октоподите“ е дело Рубикон за прокуратурата и не само за нея. Г-н Алексей Петров беше близо 2 години в ръководството на най-важната агенция за национална сигурност. Той е имал достъп до тайни, които са били недостъпни и за нас, прокурорите“

Това казва градският прокурор на София Николай Кокинов в интервю за вестник “Труд“.

Кокинов допълва, че по това дело работят трима прокурори. Единият е Светозар Костов - командирован от Бургас, защото има опит в разследването на организирани престъпни групи  /Той прати в съда Митьо Очите - б. а./. 

Другият колега е специализирал по престъпленията срещу личността, а третият в от отдела за пране на пари. Техните имена Кокинов не пожела да каже.

Попитан има ли достатъчно доказателства, че по-рано като офицер под прикритие, а после и като явен служител в ДАНС Алексей Петров е минал от другата страна на барикадата, Кокинов отговаря: 

“Да, за етапа, който сме минали. Но той е още много първоначален. Подобни престъпни групи се разследват минимум 6 месеца, даже година. Когато има повече от трима обвиняеми, се намесват адвокати, различни искания за процесуални следствени действия.“

Още по темата Трактора остава на топло Алексей Петров: Цветанов и Костов като Народния съд Алексей Петров - мафията в държавата Официално: Алексей Петров арестуван в акция "Октопод" МВР разплита пипалата на мафията с акция "Октопод"*

 

Градският прокурор отбелязва, че очаква финала по това дело около Нова година - дотогава трябва да се изясни дали Петров е бил внедрен офицер или агент под прикритие, или не е  бил, както и дали ръководните му офицери са знаели за тази му дейност.

„Ако са знаели, тогава и те са в кръга на Октопода“, категоричен е Кокинов. 

По думите му тайните агенти понякога „вървят по една тънка червена линия между барикадите“. 

„По тая тънка линия ще върви в разследването прокуратурата, а и съдът сигурно. Ние трябва да преценим какво е направил Петров за държавата“, казва градският прокурор.

По думите му обвиненията срещу Петров и другите от “Октопод” са на работна фаза. За създаване и ръководене на организирана престъпна група и за рекет – изнудване. 

Той каза още, че по делото са разпитани около 25 души, още се обработват и материалите, иззети от офисите на басейна “Спартак”.

“Там се натъкнахме от пръв поглед на документ, който съдържа класифицирана информация. Предстои да се прави експертиза на хартиения му носител - за да видим ксерокопие ли е, от интернет ли е свален на принтер, или е изтеглен от някой информационен масив, до който някой е получил достъп“, каза Кокинов. 

Той отказва да коментира дали става дума за онзи доклад на ДАНС, който се появи в интернет, след като Петров го занесе на премиера Борисов. Но добавя: “Чух изявление на вътрешния министър - той говореше в множествено число за документи. Аз не съм ги виждал. Но след като министърът казва, сигурно е така“.

Градският прокурор уточни, че със сигурност до този момент има един документ с гриф “секретно”, който се разглежда и по делото за бившия премиер. 

$Въпросът е - как е създаден. Има вариант да е свален от интернет, смята Кокинов.



Тагове:   Кокинов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dnes
Категория: Новини
Прочетен: 329776
Постинги: 354
Коментари: 278
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол