Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 12:31 - Не пазарувайте на гладен стомах
Автор: dnes Категория: Новини   
Прочетен: 1670 Коментари: 5 Гласове:
0



 Супермаркетите постоянно залагат маркетингови капани

Големите супермаркети отдавна не разчитат на случайността, за да привличат клиенти. С помощта на трикове и хитрини те всекидневно изкушават клиентите си да купуват повече, а потребителите се оставят да бъдат подмамени.

Намаление! Една кратка думичка, която обаче е в състояние направо да възпали съзнанието ви. Учени опитват да открият до каква степен търговските трикове влияят върху клиента, пише DW.

Когато човек види рекламната табела „намаление”, той често изгубва контрол, надделява желанието да се възнагради с покупки, активира се така наречената искам-да-имам програма в мозъка, която не можем да контролираме съзнателно.

"Бъркат" в мозъците ни

Търговските трикове са много добре обмислени. Съществуват множество маркетингови стратегии, които подсказват как да контролираме действията на купувачите.

Невромаркетингът е специалност, която изучава влиянието на рекламните трикове върху мозъка на потребителите. Резултатите са смайващи – решението за покупки се контролира от областта на мозъка, която отговаря за удоволствието. Съзнанието почти не играе роля.

Надписи като „Намаление”, „Разпродажба”, „Последен ден” възбуждат тази област и стимулират производството на хормона на щастието допамин.

Научен експеримент показва как функционира това: щанд на улицата продава 3 чифта чорапи за 15 евро, а друг – 1 чифт за 3 евро. 70% от клиентите купуват тройната опаковка, макар че на практика чифтът в нея е по-скъп.

Подобни психологически трикове се използват напоследък много често. Не съвсем ясни реклами като „2 на цената на 1” и „сега в по-голяма опаковка” правят сравнението на цените на стоките по-трудно за потребителите.

Манипулацията от страна на търговците играе голяма роля при необмислените, спонтанни и ненужни покупки на клиентите. Друга хитрост е използването на аромати. Например в магазините за хляб се носи миризмата на току-що изпечени хлебчета, а в сектора за перилни препарати прави впечатление новият пролетен аромат. Но дали наистина рекламираната стока ухае така хубаво?

Същото явление се наблюдава и при цветовата манипулация. Цветовете, които виждаме в магазина, не винаги отговарят на истинските цветове на продукта, а са постигнати чрез подходящо осветление. Специални лъчи правят зеленчуците да изглеждат по-хрупкави, а месото – по-прясно. Тъкмо поради това цветната светлина в супермаркетите е забранена.

Как да се измъкнем от този хитър капан?

Дори озвучаването в магазина се избира така, че да влияе по определен начин на клиента. Изследователи твърдят, че песни със 72 басови удара в минута въздействат най-силно, защото това съответства на пулса на отпуснатия човек. А пък тихата, ненатрапчива музика забавя крачката и кара потребителя да се застоява по-дълго пред щандовете.

За да предизвикат чувства у клиента, стратезите поставят върху плакати и рекламни материали преди всичко лица. Така се активизира емоционалната част на мозъка, докато най-обикновени фирмени емблеми се обработват само визуално.

Американски специалисти по шопинг проучвания скриват чипове в количките за пазаруване и така проследяват в кой сектор клиентът прекарва най-много време, покрай кои щандове минава най-често и съответно кои избягва. Експериментът проследява и кои стоки задържат най-много вниманието на потребителя.

А как да се измъкнат клиентите от този хитър капан? Експертите съветват винаги да пазаруваме с бележка и да се придържаме стриктно към нея, да не пазаруваме на гладен стомах, да преминаваме целенасочено през различните щандове.

И най-важното – след всеки продукт в количката да си задаваме въпроса „Наистина ли искам това? Струва ли си?”. Хубаво е предварително да се информираме за цените. Ако постоянно ги наблюдаваме и следим, много по-лесно ще преценяваме кое е изгодно и кое – не.

А най-много ще си помогнем, ако посещаваме магазини, които познаваме. Така си спестяваме излишно търсене и обикаляне, а заедно с него – някоя и друга ненужна покупка.



Тагове:   стомах,


Гласувай:
0



1. анонимен - suyMfWBYbLdDaLCk
02.06.2011 11:15
Haha. I woke up down today. YouВ’ve cehered me up!
цитирай
2. анонимен - ZhfOowkFdThXpR
03.06.2011 14:25
VCVBvc <a href="http://twccasnxdngn.com/">twccasnxdngn</a>
цитирай
3. анонимен - QsQNWmiIchV
03.06.2011 19:54
LygemC , [url=http://dcciphdmdqhn.com/]dcciphdmdqhn[/url], [link=http://trsmiahwnloz.com/]trsmiahwnloz[/link], http://nkxzpszmpkwb.com/
цитирай
4. анонимен - nTehuDwq
04.06.2011 12:52
JyWMPl <a href="http://jfzjljtyhdcn.com/">jfzjljtyhdcn</a>
цитирай
5. анонимен - WPJdizLvjiQ
06.06.2011 14:29
2FngOo , [url=http://zbfktzriqhpu.com/]zbfktzriqhpu[/url], [link=http://yjtaikbctgls.com/]yjtaikbctgls[/link], http://puolhjxoqnef.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes
Категория: Новини
Прочетен: 329042
Постинги: 354
Коментари: 278
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол