Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 15:04 - Внимавайте, абитуриенти: Говори МВР
Автор: dnes Категория: Новини   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
0



 Полицията излезе с указания на зрелостници и родители по време на тържествата

Полицията в цялата страна ще извършва засилен контрол покрай предстоящите абитуриентски балове, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Най-строг ще бъде той в районите на училищата и заведенията, в които ще се провеждат тържествата, както и по маршрутите до тях. 

Освен празнуващите, предварително ще бъдат проверени и увеселителните заведения, към които ще има повишени изисквания към пропускателния режим. Това се прави с цел недопускането на хора с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества и др., които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

При необходимост служители на “Пътна полиция” ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и техните придружители.

Още по темата КАТ подгрява за абитуриентските балове 1, 2, 3... А след 12 абитуриентите се превръщат в тикви

 

Ще бъде осъществяван и видеоконтрол с цел документиране на извършваните нарушения – неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорците и шибидасите на автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци, неправилни рискови маневри и др., създаващи предпоставки за пътни злополуки, допълват от полицията.

Досегашният анализ показва, че най-тежките пътни инциденти с абитуриенти са настъпили след края на баловете, в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, а причините най-често са шофиране след употреба на алкохол, управление на автомобили от неправоспособни и движение с превишена скорост. 

Ето какво препоръчват от МВР на абитуриентите:

1. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

2. Употребата на алкохол води до вземане на “смели” решения – показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони и пр. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но именно вие – абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги настойчиво да не рискуват и да не излагат празника ви на опасност.

3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в думите ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляря, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно, след еуфорията на абитуриентския бал, да се качите в автомобил, управляван от неправоспособен или употребил алкохол водач.

7. Не се съгласявайте със спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.

8. При опити от страна на шофьора да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, не оставайте безучастни към заплахата от катастрофа.

9. В случай че лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и като тях да демонстрирате пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате.

Препоръки към родителите:

1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат.

2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете вие или ваш близък приятел.

Ако все пак предоставите семейния автомобил на абитуриента, поговорете с него/нея за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от спонтанни опасни предложения за извънредни пътувания и др.

3. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте връзка с тях. Имайте готовност да отидете, в случай че възникне проблем.

4. На тържеството у дома или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и приятелите, които го съпровождат.

5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и съпровождащите го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията на опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания, отнемане на предимство и др.

 


Тагове:   МВР,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dnes
Категория: Новини
Прочетен: 329017
Постинги: 354
Коментари: 278
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол