Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 13:45 - Война пушачи–непушачи в Народното събрание
Автор: dnes Категория: Новини   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
0



 Един от редките случаи, в които депутати дебатират по убеждения

Член 67, ал. (2), от основния закон на България: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Всеки път, когато депутатите гласуват с чужда карта или защото така е решил техният лидер – вървят по диагонала на конституцията. Това се случва почти всеки ден. Затова днешният дебат – по Закона за здравето, направи впечатление.

Обсъжда се дали, след като със закон беше забранено тютюнопушенето в заведенията, пак със закон да се позволи, но с известни ограничения.

В малките кръчми (под 100 квадрата) кръчмарят ще решава да позволи ли да се пуши или не. В големите трябва да има обособени помещения и за пушачите, и за непушачите. Собствениците ще бъдат задължени да осигурят вентилация.

Единствено групата на ДПС ще гласува партийно – срещу отмяната на забраната за пушене на обществени места. Във всички други партии има вътрешни противоречия, които ще се отразят и на подкрепата на самия закон.

Командира вече е в кавички, стана ясно от изказване на Иван Костов от Синята коалиция. Той обясни, че има сериозни вътрешни противоречия в групата по отношение на тютюнопушенето. Самият Костов е категорично против завой на 180 градуса, който да отмени вече гласуваната пълна забрана.

Неговият съпартиец Асен Агов обаче, подчертавайки „как се разби митът за Командира Костов”, заяви, че ще подкрепи новия закон. „Абсолютно цивилизовано е да се съобразяваме всеки с всеки. Аз се съобразявам с хората, които не искат да се пуши в нашата стая”, заяви Агов. От друга страна – аргументът, че държавата не му осигурява всички услуги, заради които си плаща данъци, – го кара да мисли, че не може да му се забрани да пуши в заведенията.

Още по темата И как ще ме накараш да не пуша? Параграф 22 стопира пушенето у нас от юни 2010 От 1 юни 2010 никакво пушене в България

 

„Това не е въпрос между държавата и гражданите. Това е спор между нас, непушачите, и вас, пушачите,”, контрира Командира. Според Костов в този спор нетолерантните са пушачите, защото навреждат на здравето на хората. Лидерът на ДСБ призова да бъдем европейци и да забраним категорично пушенето на обществени места.

Станислав Станилов от „Атака” обаче е убеден, че ако се приеме предложението на Костов – то просто няма да бъде спазено. Абсолютна забрана била възможна, но не сега.

Емил Димитров от ГЕРБ също не се съгласи с Костов. Според него балансът е в това да се обозначи къде се пуши и къде не, за да знаят непушачите в кои заведения да ходят.

Тъмносиният Иван Иванов обаче попита Димитров дали позицията му по този закон не е „конфликт на интереси”. Причината е, че бизнесът на Димитров е бил дистрибуция на цигари.

„Във вестника пише „бил е”. Преди да вляза в парламента, съм напуснал тези фирми. Всичко това е написано в декларацията ми за конфликт на интереси”, увери Димитров.

Той беше категоричен, че между първо и второ четене ще бъдат предложени много големи санкции за ресторантьорите, които не се съобразят със закона. По този начин ще се гарантират правата и на непушачите, твърди депутатът от ГЕРБ.

По средата на дискусията група младежи от сдружението „България без дим”, които присъстваха на балкона в пленарната зала, се изправиха, свалиха якетата си и останаха по блузи с надпис срещу тютюнопушенето. Последва плахо депутатско ръкопляскане и отстраняване на „нарушителите” от квесторите в залата. Дебатът продължи.

Според любителя на лулата Андрей Пантев от БСП – дискусията е станала по-гореща от приемането на България в НАТО. По думите му преди хората, които не пушели, демонстрирали характер – нещата обаче се променили. „Сега пушачи са онези, които имат характер, които не се влияят от тази разюздена антитютюнева пропаганда. Пушачи, гласувайте за закона и си пушете вкъщи”, призова Пантев.

По-рано Рамадан Аталай от ДПС опита да предложи законът да се разгледа през лятото, за да се види дали евентуална пълна забрана ще проработи.

Изказването му обаче продължи по-дълго, заради което председателстващият Лъчезар Иванов посочи часовника. „Ще ви помоля да не ме прекъсвате, с това не ставате по-умен”, сопна се Аталай.

В крайна сметка депутатите гласуваха да продължат дискусията и да гласуват закона следващата сряда.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dnes
Категория: Новини
Прочетен: 329800
Постинги: 354
Коментари: 278
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол